- #1 Inlegzool tegen overpronatie
- Stijve voetboogondersteuning
- Maximale steun en stabiliteit
- Comfort & support
- Oplossing pijnlijke voeten
- Corrigerende werking
- Maximale voetboogondersteuning
- Extra voorvoet schokdemping
- Effectief voetstand verbeteren
- Voorkom overpronatie
- Verhoogde voetboogondersteuning
- Schokdempend
- Alles in 1 oplossing
- Orthopedische ondersteuning
- Gel schokdemping
- Stijve orthopedische voetboogsteun
- Ideaal bij doorgezakte voeten
- Stijve orthopedische voetboogsteun
- Ideaal bij doorgezakte voeten
- #1 Oplossing peesplaatontsteking
- Stijve voetboogondersteuning
- Gepatenteerde gel schokdemping
- Sterke voetboogondersteuning
- Stabiliserend frame
- Polymeer demping
- Sterke voetboogondersteuning
- Stabiliserend frame
- Polymeer demping
Wat is overpronatie
Overpronatie is een veel voorkomend probleem waarbij de enkels naar binnen kantelen tijdens het lopen of staan. Er zijn verschillende klachten die worden veroorzaakt door overpronatie. Niet alleen in de voeten, maar ook elders in het lichaam. Vaak wordt overpronatie veroorzaakt door slecht schoeisel met weinig ondersteuning voor de voet, het afzwakken van spieren of gewichtstoename.
Pronatie en supinatie
Om te begrijpen wat overpronatie is, is het belangrijk om te weten hoe een normaal looppatroon van de mens er uit ziet. Tijdens het lopen zijn pronatie en supinatie een belangrijk onderdeel voor de natuurlijke schokdemping. Tijdens het lopen zijn er drie verschillende fases, de landingsfase waarbij de hiel van de voet als eerste de grond raakt. Vervolgens komt de midstandsfase waarbij de volledige voet plat op de grond staat. De laatste fase is de afwikkelingsfase, hierin zet de voet zich weer af van de grond terwijl alleen de tenen de grond raken.
In de eerste fase, de landingsfase, raakt de buitenkant van de hiel als eerste de grond waarna de voet direct naar binnen kantelt. Indien de voetboog direct na het landen doorzakt is dit een teken dat de spieren in de voeten ontspannen zijn waardoor de kantelingen veroorzaakt worden. dit wordt ook wel pronatie genoemd.
Bij de voorbereiding op de afwikkelingsfase wordt het voetgewelf door het aanspannen van de spieren in de voeten weer omhoog gedrukt waardoor de voet naar buiten kantelt. Dit wordt ook wel supinatie genoemd. Indien er geen supinatie plaatsvindt bij het ingaan van de afwikkelingsfase wordt er gesproken over de voetaandoening overpronatie. Hierbij blijft de voet met ontspannen spieren naar binnen gekanteld staan in plaats van het naar buiten kantelen (supineren) van de voet.
Oorzaken overpronatie
Overpronatie kan bij iedereen voorkomen, echter merken de meeste mensen het pas wanneer ze last krijgen van klachten die veroorzaakt worden door overpronatie. Verschillende oorzaken van overpronatie zijn:
- Zwangerschap;
- Gewichtstoename;
- Slecht schoeisel;
- Verkeerde stand van de benen (x-benen);
- Overbelasting door langdurig staan of lopen.
Klachten door overpronatie
Er zijn verschillende klachten die worden veroorzaakt door overpronatie. Niet alleen in de voeten, maar ook elders in het lichaam kunnen deze klachten zich voordoen door een verkeerde voetstand. Veel voorkomende problemen veroorzaakt door overpronatie zijn:
- Enkelklachten;
- Hielspoor;
- Peesplaatontsteking;
- Shin splints
- Knie-, heup- en rugklachten;
- Achillespeespijn.
Behandelen overpronatie
Overpronatie is niet makkelijk te behandelen. Het is mogelijk om oefeningen te doen om de spieren in de enkels en voeten te versterken maar dit is een langdurig en moeizaam proces. Een snellere en effectievere manier om de klachten van overpronatie te behandelen is het gebruiken van inlegzolen om de voet te ondersteunen tijdens het staan en lopen. De overpronatie inlegzolen corrigeren de stand van de voeten wanneer deze te ver doorzakken en voorkomen zo voetproblemen. De belangrijkste eigenschap van een inlegzool om overpronatie tegen te gaan is een stevige voetboogondersteuning.
Indien u niet goed weet welke inlegzool het beste bij u past of andere vragen heeft over steunzolen voor overpronatie kunt u contact opnemen met onze specialisten!